Πανέμορφα τοπία

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Η ιδιαίτερη μορφολογία της Αμοργού προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες. Σήμερα, έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 7 κύρια μονοπάτια, με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς του νησιού.

1. Διαδρομή «Παλιά Στράτα»

Χώρα-Μονή Χοζοβιώτισσας-Κάψαλα-Ασφοντηλίτης-Ποταμός-Όρμος Αιγιάλης

Ξεκινά από τον ιστορικό οικισμό της Χώρας, συναντά την επιβλητική Μονή Χοζοβιώτισσας και συνεχίζεται προς τα Κάψαλα, όπου συναντά κανείς την Παναγία τη Θεοσκέπαστη και αμέσως μετά το βυζαντινό μονύδριο του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ακολουθεί η θέση «Ξενοδοχείο», με τα ερείπια παλαιού ξενώνα μεσαιωνικών καταβολών, σταθμός των οδοιπόρων της παλιάς στράτας. Στη συνέχεια η διαδρομή οδηγεί στον Ασφοντηλίτη (2 ώρες και 20 λεπτά από Χώρα) με τον παλιό αγροτικό οικισμό, τα πηγάδια, τις βραχογραφίες και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που είναι μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική νότα. Η διαδρομή συνεχίζει προς Όξω Μεριά, όπου συναντάται με το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα και τελικά μέσα από τον Άνω Ποταμό κατηφορίζει προς τον Όρμο της Αιγιάλης. Πρόκειται για πανέμορφη διαδρομή που αποζημιώνει με το παραπάνω τον περιπατητή.

Απόσταση: 20 χλμ, περίπου 4-5 ώρες
Επίπεδο: Δύσκολο
Προμήθειες: Αρκετό νερό, φαγητό, κουτί πρώτων βοηθειών και κατάλληλα παπούτσια και ρούχα, καθώς πρόκειται για μία δύσκολη και ορεινή διαδρομή μακριά από τους οικισμούς.

2. Διαδρομή «Φωτοδότης»

Χώρα-Μηλιές-Αγ.Ειρήνη-Κατάπολα

Πρόκειται για εύκολη διαδρομή που ξεκινά από τα βορεινό μέρος της Χώρας (Βορεινά), όπου βρίσκεται το λιθόστρωτο που κατηφορίζει σκαλωτό, παράλληλα προς το βαθύ ρέμα, το Κάτω Φυλλάδι. Λίγο πιο κάτω και απέναντι βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Φιδοποταμιανής και αμέσως μετά ο περιπατητής αντικρίζει το δεύτερο ξωκλήσι, του Ταξιάρχη. Στη συνέχεια, διασχίζοντας την περιοχή «Φονιάς», φθάνουμε στις Μηλιές, όπου υπάρχει το παλιό τσουκαλάδικο, πλούσια βλάστηση και πηγές. Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από τον ελαιώνα του Γιαλυνά προς το εξωκλήσι της Αγ. Ειρήνης και καταλήγει στα Κατάπολα.

Απόσταση: Περίπου 1 ώρα
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Μόνο νερό διότι η διαδρομή διασχίζει χωριά και οικισμούς.

chora-katapola
3. Διαδρομή «Ιτώνια»

Λεύκες (Αγ. Θέκλα)-Άγιοι Σαράντα-Καμάρι-Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη)-Βρούτση-Ραχούλα-Αρκεσίνη (Πύργος Αγ. Τριάδας)

Ο περιηγητής ακολουθεί ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή 4.000 ετών, καθώς το μονοπάτι συνδέει τις δύο αρχαίες πόλεις Μινώα και Αρκεσίνη, η δε ονομασία του μονοπατιού παραπέμπει στην αγροτική γιορτή προς τιμή της Αθηνάς Ιτωνίας. Σημαντικά και ωραία σημεία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μινώας, της αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί), η Ραχούλα και ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, φαράγγια και αμμουδιές (Φοινικιές- Αγ.Σαράντα -Τυροκόμο), και ξωκλήσια (Αγ.Θέκλα – Αγ.Σαράντα -Αγ.Νικόλαος στο Καμάρι) με βυζαντινές νωπογραφίες (frescos).

Απόσταση: Περίπου 3 ώρα
Επίπεδο: Μεσαίο
Προμήθειες: Μόνο νερό διότι η διαδρομή διασχίζει χωριά και οικισμούς.

4. Διαδρομή «Μελανία»

Όρμος Αιγιάλης-Λαγκάδα-Στρούμπος-Παναγία Επανωχωριανή-Θολάρια

Μονοπάτι με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον και υπέροχη θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης. Στην περιοχή της Λαγκάδας θα θαυμάσετε τους παλιούς ανεμόμυλους, το φαράγγι του Αρακλού και την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής. Στο ύψωμα Βίγλα, κοντά στα Θολάρια, ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης, όπου σήμερα σώζονται ερείπια του τείχους, βάσεις αγαλμάτων και τάφοι της πρωτοκυκλαδικής και μεσοκυκλαδικής εποχής.

Απόσταση: 4,5 χλμ. περίπου 2 ώρες
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Μόνο νερό διότι η διαδρομή διασχίζει χωριά και οικισμούς.

5. Διαδρομή «Παν»

Λαγκάδα-Άγιος Ιωάννης-Σταυρός-Κρίκελος

Εντυπωσιακή διαδρομή άγριας ομορφιάς, πάνω από γκρεμούς, με λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο βυζαντινό μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου και βορειότερα στο ξωκλήσι του Σταυρού, πάνω από το παλιό μεταλλείο βωξίτη. Η διαδρομή, συνολικού μήκους 6,5 χλμ., καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της Αμοργού (821 μ.), στο όρος Κρίκελος ή Κρούκελος, απ’ όπου η θέα αγκαλιάζει όλο το νησί και χάνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Απόσταση: Περίπου 2 – 2 ½ ώρες
Επίπεδο: Δύσκολο
Προμήθειες: Αρκετό νερό, φαγητό, κουτί πρώτων βοηθειών και κατάλληλα παπούτσια και ρούχα, καθώς πρόκειται για μία δύσκολη και ορεινή διαδρομή μακριά από τους οικισμούς.

6. Διαδρομή «Βαλσαμίτης»

Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης-Αγία Μαρίνα-Μινώα

Πρόκειται για εύκολη διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που ξεκινά από τα Κατάπολα, συνεχίζει προς το φράγμα ανηφορίζει προς το μετόχι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη .Στην περιοχή υπάρχουν πηγές που τρέχουν σε περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων .Ύστερα ξεκινάει η διαδρομή της επιστροφής η οποία περνάει από το εξωκλήσι της Αγ.Μαρίνας και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, σε λόφο πάνω από το λιμάνι. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους της πόλης, του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου. Στον ίδιο λόφο, δείγματα οικισμού ανάγουν την παρουσία του ανθρώπου στην Αμοργό, στο 4000 π.Χ. Στην περιοχή βρέθηκε νεκροταφείο της πρωτοκυκλαδικής εποχής, καθώς και θολωτός μυκηναϊκός τάφος. Τέλος η διαδρομή καταλήγει στα Κατάπολα από το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό του Αγ.Νικολάου.

Απόσταση: 4,5 χλμ. περίπου 2 ώρες
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Νερό και φαγητό αφού δεν περνάει μέσα από οικισμό.

7. Διαδρομή «Ευαγγελίστρια»

Ξυλοκερατίδι (Κατάπολα)-Νερά-Βίγλα-Περιστεριά-Ευαγγελίστρια

Πρόκειται για κυκλική διαδρομή που περνά από το νεκροταφείο των Καταπόλων και συνεχίζει προς τα Νερά, όπου υπάρχει αρχαία πηγή. Κοντά, βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων. Το μονοπάτι προχωρεί ανερχόμενο προς την Περιστεριά, αφήνοντας δεξιά τη Βίγλα, όπου έχει εντοπισθεί σημαντική πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση. Η διαδρομή καταλήγει στο ναΐσκο της Ευαγγελίστριας, μνημείο πρώιμων βυζαντινών καταβολών με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όλη η διαδρομή έχει καταπληκτική θέα προς το φυσικό λιμάνι των Καταπόλων και τα γύρω νησιά.

Απόσταση: 1 ώρα
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Μόνο νερό

Ασφοντυλιτης (Αιγιάλη) – Πλάκες – Χάλαρα (παραλία)

Πρόκειται για σχετικά εύκολη διαδρομή μέχρι να πλησιάσετε την θάλασσα η οποία ξεκινάει από τον οικισμό του Ασφοντυλίτη και ακολουθεί το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον Ποταμό της Αιγιάλης (Διαδρομή Νο 1).Σε κάποιο σημείο της διαδρομής υπάρχει σήμανση για Χάλαρα που οδηγεί προς τα δεξιά απ’ όπου ξεκινά η κατάβαση που οδηγεί στην περιοχή Πλάκες και από εκεί προχωρώντας κατά μήκος της θάλασσας φτάνεις στην παραλία Χάλαρα.

Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε από τον Ποταμό ακολουθώντας την Διαδρομή Νο 1 προς Χώρα-Μοναστήρι και να στρίψετε στο ιδιο σημείο αριστερά.
Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την διαδρομή στην υποδοχή της Πάνω Γειτονιάς.

Απόσταση: 2 ½ ώρα
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Νερό και φαγητό αφού δεν περνάει μέσα από οικισμό.

ΘΟΛΑΡΙΑ(ΑΙΓΙΑΛΗ) – ΜΙΚΡΗ ΒΛΥΧΑΔΑ (ΠΑΡΑΛΙΑ)

Πρόκειται για εύκολη διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον οικισμό και των Θολαρίων και ακολουθεί κατηφορική πορεία βόρεια του οικισμού ,ώσπου φτάνει στην παραλία της Μικρής Βλυχάδας. (βλέπε παραλίες).

Απόσταση: 40 λεπτά
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Νερό και φαγητό αφού δεν περνάει μέσα από οικισμό.
Σημείωση: Όταν φυσάει βοριάς έχει ισχυρό κυματισμό.

Λαγκάδα(Αιγιάλη) – Μαχός (Ανεμόμυλοι)

Πρόκειται για εύκολη διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον οικισμό της Λαγκάδας και ανηφορίζει προς το βουνό , όπου βρίσκεται συστάδα ερειπωμένων ανεμόμυλων. Σε κοντινή απόσταση συναντάμε το εξωκλήσι του Σταυρού με τις σπάνιες τοιχογραφίες. Από την κορυφή του βουνού ο περιπατητής έχει πανοραμική θέα όλης της Αιγιάλης και τμήματος της ραχοκοκαλιάς της Αμοργού.

Απόσταση: 45 λεπτά
Επίπεδο: Εύκολο
Προμήθειες: Νερό και φαγητό αφού δεν περνάει μέσα από οικισμό.